Ab Goedemans

Groot geworden in karts, samen met zijn jeugdvriend Toine Hezemans met wie hij in Eindhoven in auto’s handelt, maakt Ab Goedemans eind 1966, dan net 24 jaar oud, een spectaculair debuut in de autosport met een tweeliter BMW van het Racing Team Holland. Voor 1967 stapt hij over naar het Stichts Racing Team, waar hij met de ex-Hezemans Abarth 1000 TC mag rijden. Daarmee wordt Ab prompt nationaal kampioen en schittert hij ook tijdens de EK-race op Zandvoort, een voorproefje van zijn definitieve, internationale doorbraak een jaar later.

Goedemans wint in 1968 overal, op Monza, Aspern, Snetterton, Zolder en, samen met Toine, op de Nürburgring. De EK-titel en een fabriekscontract met Abarth lonken, maar eerst, in het eerste weekeinde van september, mag Ab van Carlo Abarth de ADAC 500 KM Rennen rijden op de Ring, met een 1000SP, een prototype.

Tijdens de training voor die race, op vrijdag 2 september, gaat het mis. Bij de Antoniusbrücke raakt Ab met de wielen van de Abarth in het gras, slipt, en slaat over de kop. Hij wordt uit de auto geslingerd, de bomen in – een fatale vlucht.

Ab Goedemans behoorde tot de eerste generatie grote, Nederlandse talenten die ook buiten de landsgrenzen naam maakten. “Als Appie alles zou hebben overleefd”, aldus Toine Hezemans, “denk ik dat hij de snelste man op vier wielen was geweest die ooit bestaan heeft.”

© Mark Koense/RTL GP.